Moeder, in welke wereld leven wij? Geopolitiek, ongelijkheid en perspectief

Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen
Lezing | Volwassenen
14u00 - 15u15
Technicum
Sint-Pietersnieuwstraat 41, 9000 Gent
Auditorium Cloquet

De lessen van Prof. Em. Rik Coolsaet waren steeds super interessant! Hij komt langs op de alumnidag en geeft ons een inkijk in zijn huidige inzichten.

Terug naar overzicht

We leven in onzekere tijden. Complexe tijden ook. Oorlog is weer werkelijkheid in Europa. Aan de horizon dreigt energietekort. Het einde van de maand is voor sommigen onbereikbaar ver – en elke crisis duwt die nog verder weg. De klimaatcrisis brengt het einde van de wereld dan weer akelig dichtbij. Velen delen het gevoel de controle over het dagelijks leven kwijt te zijn én het ongenoegen over de gang van zaken. Onze samenleving lijkt haar samenhang te verliezen en wat dan gebeurt, zagen we in Washington en Brasilia.

De wereld valt nochtans niet uiteen. Onze tijd ís niet uniek. Vaak vergeten we aan de geschiedenis te vragen of wat we vandaag als nieuw ervaren, wel zo nieuw is als we denken. Werelden van onzekerheid zijn er in het verleden wel meer geweest. Ook in vroeger tijden raakte de geschiedenis wel vaker in een stroomversnelling, die telkens weer de vertrouwde omgeving wegspoelde. Het verleden is een houvast om perspectief in de toekomst te zien.

Je bent mogelijk ook geïnteresseerd in volgende activiteiten